Foredrag på Herning Museum om 1500 år gamle lurer af træ.
Tilbage til pressearkivet

Pressemeddelelse

Foredrag på Herning Museum om 1500 år gamle lurer af træ.

Tirsdag den 9. april kl 19.00 fortæller museumsinspektør Hans Rostholm i foredraget ”Jernalder-lurer af træ fra Herning Torv og Holing” om et par af museets mest interessante oldtidsfund. Foredraget indgår i arrangementerne i forbindelse med Hernings 100 års jubilæum.

Siden den første lur blev fundet i 1993 ved udgravningerne i Holing og den anden året efter lige midt på Herning Torv, har museets lurer af træ været en af hovedhjørnestenene i museets jernalderudstilling. Fundene betød, at man for første gang ved arkæologiske udgravninger kunne dokumentere de lurer, som omtales i den tidlige nordiske litteratur.

Hans Rostholm har, siden fundene blev færdigkonserveret, haft lurerne som et specielt interessefelt. I foredraget fortælles om udgravningerne, fremstillingen af lurerne og deres datering, om beslægtede fund fra Danmark og resten af Europa samt om, hvad man kan have brugt lurerne til.

Et af de meget spændende aspekter er, at disse lurer endegyldigt har lukket diskussionen om anvendelsen af de berømte og samtidige guldhorn fra Gallehus.

Lurerne fra Herning og Holing er udstillet på Herning Museum og kan ses i forbindelse med foredraget. Der er fremstillet kopier af lurerne, og mange børn har under rundvisninger på museet kunnet høre lyden af jernalderen, hvilket man også får mulighed for tirsdag aften.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet i Herning og foregår i Herning Museums foredragssal Museumsgade 32. Prisen er 50 kr. for medlemmer af museumsforeningen og 70 kr. for andre, inkl. kaffe og kage. Man kan tilmelde sig til foredraget på 96 26 19 06 eller mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Vedlagte foto: Tegning af træluren fra Holing. Luren er 78 cm lang.
Tegning: Jens Jørgen Kærgaard.

Museum Midtjylland